Omgeving & routes

Natuurlijke omgeving

 

Essen ligt ten noorden van de Antwerpse kempen, vlakbij de Nederlandse grens.


In deze bosrijke omgeving liggen de Wildertse duintjes en de Horendonkse bossen.

Aansluitend zijn er de 5 mooie natuurgebieden rondom Essen: de Kalmthoutse heide (vanaf 4 km), de Rucphense heide, de Buissche heide, de Wouwse plantage en de Maatjes.

De Oosterschelde is op 20 min per auto.


In Kalmthout vindt u ook het arboretum (9,5 km) en het natuureducatief centrum De Vroente (15 km), waar vele wandelingen door de heide vertrekken.

 

In de omgeving bevinden zich vele fiets- en wandelroutes. Zo zijn o.a. het Fietsknooppuntennetwerk, LF 2 Stedenroute, LF 13 Schelde-Rheinroute en LF 50 Jeugdherbergroute vlakbij. Ook wandelroutes, zoals NS, GR 5 en GR 11 (grenspad) lopen in de buurt.

 

Wanneer u met uw paard komt, kan je de prachtige ruiterroutes door de bossen en heide verkennen.

 

Hieronder hebben wij een grote selectie van routes gemaakt, bij het VVV kantoor op 500 m van hier vindt u ook een ruim aanbod aan kaarten.

Fietsroutes

 

Hier vindt u een aantal fietsroutes in de omgeving van Essen:

 

Op de website van Vlaanderen Fietsland kan u heel gemakkelijk een route plannen in onze buurt. U kan de route ook volgen via hun app.


Wandelroutes

Enkele links naar mooie wandelingen in de omgeving vindt u hieronder:

 


 

Ruiter- en menroutes

Voor de ruiters onder ons zijn er mooie routes in het Grenspark de Kalmthoutse heide.

Hier vindt u de kaart van het Grenspark de Kalmthoutse heide. De zwarte stippellijnen met hoefijzertjes zijn de ruiterpaden. Niet alle ruiterpaden zijn toegankelijk voor menners, deze kiezen beter voor de grensroutekaart:


Voor de menners (en ruiters) is er een grensroutekaart met 3 routes in en rond Essen, met verschillende horecazaken aan de routes, waar u iets kan eten of drinken. Iedere lus is ongeveer 15km, en in 1 richting te rijden. Op de kaart staan aanlooproutes om vanuit onze locatie naar de route te rijden.