Omgeving

Moerkantheide

Waar men rust vindt

Natuurlijke omgeving

Essen ligt ten noorden van de Antwerpse kempen, vlakbij de Nederlandse grens.

In deze bosrijke omgeving liggen de Wildertse duintjes en de Horendonkse bossen. Aansluitend zijn er de 5 mooie natuurgebieden rondom Essen: de Kalmthoutse heide (op 4 km), de Rucphense heide, de Buissche heide, de Wouwse plantage en de Maatjes.

De Oosterschelde is op 20 min per auto.

 

In Kalmthout vindt u ook het arboretum (9,5 km) en het natuureducatief centrum De Vroente (15 km), waar vele wandelingen door de heide vertrekken.

In de omgeving bevinden zich vele fiets- en wandelroutes. Zo zijn o.a. het Fietsknooppuntennetwerk, LF 2 Stedenroute, LF 13 Schelde-Rheinroute en LF 50 Jeugdherbergroute vlakbij. Ook wandelroutes, zoals NS, GR 5 en GR 11 (grenspad) lopen in de buurt.

Wanneer u met uw paard komt, kan je de prachtige ruiterroutes door de bossen en heide verkennen.

Hieronder hebben wij een grote selectie van routes gemaakt, bij het VVV kantoor op 500 m van hier kan u ook verschillende kaarten verkrijgen.

Fietsroutes

Hier vindt u een aantal fietsroutes in de omgeving van Essen:

De Strontpaalroute (28 km)

Grensparkroute (32 km)

Heideroute (32/39/57 km)

Nederlandse Heideroute (41 km)

Rondje Roosendaal (56 km)

Grenzeloze route - Turfroute (42 km)

Bij ons kan u ook nog vele fietskaarten verkrijgen, waaronder de kaart van het fietsknooppuntennetwerk.

Wandelroutes

Enkele links naar mooie wandelingen in de omgeving vindt u hieronder:

Wandelingen in Essen

Grenspark De Zoom - Kalmthoutse heide

Kinderwandelingen & wandelarrangementen

Wildertse duintjes en Achterste duintjes

Rose Grononpad (4 km)

Bij ons kan u ook nog vele wandelkaarten verkrijgen, waaronder de kaart van het wandelknooppuntennetwerk.

Ruiterroutes

Voor de ruiters en menners onder ons zijn er mooie routes in het Grenspark De Zoom - Kalmthoutse heide.

Activiteiten en bezienswaardigheden

(onderste 5: binnenactiviteiten)

500 m (Essen)

 

In het prachtige wandelpark van het Karrenmuseum vind je de grootste collectie karren, wagens en koetsen van België en Nederland. Karren uit het vroegere dorpsleven, wagens uit het noeste boerenbestaan en koetsen voor de meer gegoede burgerij. Stap ook binnen in de bijhorende werkplaatsen van de ambachters, zoals de wagenmakerij, smidse en houtzagerij.

500 m (Essen)

 

Bij VVV Essen kan u terecht voor enkele leuke wandelingen die gecombineerd zijn met een spel / zoektocht:

- Tabletspel : Piratentocht

- De Smokkelqueeste

- Kermit-de-stickertocht

- Tabletspel De Heksentocht

- Tibor de Tovenaartocht

- NIEUW: PARKGOLF (VOOR JONG EN OUD)

3 km (Essen)

 

Hoe voelde het om te leven in "Het Kiekenskot" (afsluiting door Den Doodendraad)?

Een ervaren gids laat u tijdens een wandeling kennismaken met de historische feiten en vertelt nooit gehoorde verhalen van WO1.

Waarom de Essenaren in die periode "HALVE BELGEN" waren, zal blijken uit de vele boeiende vertellingen maar wordt ook duidelijk wanneer er aan tafel een klein gerechtje op "halve wijze" wordt geserveerd.

7 km (Essen, Wildert)

 

De Bakkersmolen is een gezellige plek waar je aangenaam kan vertoeven. Er valt voor iedereen wel iets te beleven. Zo hebben ze een grote draaiende molen, maar ook een heus stoommuseum, een bakkerij met bakkerswinkel en een taverne. Op zondag rijdt er ook een stoomtreintje rond de molen.

9 km (Essen, Horendonk)

 

Voor kinderen is de Bosrust een echte aanrader. Naast het restaurant is er een grote speeltuin, en zijn er nog verschillende (seizoensgebonden) activiteiten te doen: minigolf, agrogolf, maïsdoolhof, ...

9,5 km (Kalmthout)

 

In Arboretum Kalmthout vind je planten uit de hele wereld. Een wandeling door de arboretumtuin is een echte ontdekking van de wonderlijke en veelzijdige planten. De plantencollecties zijn vooral toegespitst op bomen, struiken en sierlijke tuinplanten. Naast de botanische soorten groeien er erg veel variëteiten en cultivars. Alle planten zijn ingeschreven in een register en hebben een wetenschappelijk en educatief doel.

7 km (Nispen, NL)

 

Bij melkveebedrijf Hoeve Zonneland kan men boerengolf spelen, dit is een variant op het bekende golfspel. Boerengolven is lekker lopen in de natuur en door weilanden met vrienden, familie of collega's. Voor boerengolf is geen diploma vereist en iedereen kan dit spel spelen ongeacht leeftijd of sportieve aanleg. Men kan daar ook een barbecue doen of een consumptie nuttigen.

18 km (Rucphen, NL)

 

Voor meer actie kan men terecht bij Steketee, zij bieden verschillende outdoor activiteiten aan voor jong en oud. Zoals; avontuurspellen, survival, paintbal, en nog veel meer.

15 km (Kalmthout)

 

De Vroente is een Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu. Het is tevens één van de toegangspoorten tot het Grenspark 'De Zoom - Kalmthoutse Heide'.

Het centrum biedt een brede waaier aan van educatieve pakketten. De Vroente staat garant voor verwondering, beleving en 'zelf-doen'. Alle activiteiten zitten dan ook vol kijk- en luistermomenten, leuke doe-activiteiten en spannende natuurspelen voor jong en oud.

15 km (Kalmthout): naast de Vroente

 

Het Bijenteeltmuseum grenst aan de Kalmthoutse Heide. Je wordt er binnengeleid in de wondere wereld van was, honing en ijverige zoemertjes. De tentoonstelling weet je te boeien als geen ander. Ze vertelt het fascinerende verhaal van de bij: hoe het in vroegere tijden was, wat de imker vandaag allemaal moet doen om zuivere honing te oogsten, en hoe de toekomst van mens en bij eruit kan zien. Dankzij de doorzichtige kasten kom je met je neus tot bij de kleine zoemers.

8,6 km (Hoogerheide, NL)

 

De zes bowlingbanen van Familyland zijn uitgerust met de modernste en leukste snufjes op het gebied van bowling. De speciale lichteffecten zorgen voor een bijzondere sfeer. Het Familyland Space Bowlingcenter is namelijk voorzien van opvallende “Glow-in-the-Dark” banen. Samen met de muurschilderingen en het speciale licht zorgen deze ervoor dat u zich in de ruimte waant.

16,6 km (Rucphen, NL)

 

Bij GlowGolf Rucphen (tussen Roosendaal en Breda) speel je minigolf in een waanzinnig Noordpool decor. Je speelt dus minigolf tussen de ijsberen, orka's en pinguïns. De baan met 18 holes is geheel overdekt en uitgelicht door fluorescerende black lights waardoor de ballen, de banen en alle dieren licht geven.